Adıyaman`daki tüketiciler haklarından haberdar


Adıyamanlı tüketiciler bir ürün aldıkları zaman o ürünün bozuk çıkması veya istenilen ürün olmaması durumunda tüketici olarak haklarının neler olduklarını bildiklerini söylediler.

post

 Güncel    11.02.2019 22:12:26    Bu İçerik 1426 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Tüketici hakları hakkında birçok kişi ne gibi haklara sahip olduğunu tam olarak bilmiyor. Bazı haklara sahip olduklarını bilen vatandaşlar ise gerekli girişimlerde bulunma noktasında zaaf gösteriyor.

Bir ürün alırken ürünün garanti kapsamında olup olmadığını sorduklarını dile getiren Adıyamanlı vatandaşlar aldıkları üründe ilk aradıkları özelliğin 'garanti' olduğunu belirttiler.

Bir ürün alırken üründe bulunması gereken özelliklerinin neler olması gerektiğini bildiğini dile getiren Hüseyin Bozan, "Bir ürün alırken ihtiyacımız olup olmadığına göre bakıp ona göre alışveriş yapıyoruz. Alışveriş yaparken fiyatların bütçemize uygun olması hususuna dikkat ediyoruz. Aldığımız ürünlerde özür varsa iade hakkımın olduğu biliyorum. Üründe herhangi bir sıkıntı yoksa aldığımız ürünü kullanıyoruz. Ürünleri alırken reklamlara aldanmadan sadece ihtiyaca binaen alıyoruz." şeklinde konuştu.

Bir vatandaş olarak tüketici hakları hakkında bilgi sahibi olmadığını ancak ürün alırken garanti şartlarını kontrol ederek aldığını söyleyen Gaffari Polat, "Tüketici hakları hakkında çok bir bilgim yok. Ama ürünün garantisinin olup olmadığını sorarım. Bir ürüne ihtiyacım yoksa almam ihtiyacım olduğu için onu alırım. Aldığım ürünün kaliteli ve dayanıklı olmasına dikkat ederim.

"Bilinçli bir tüketici ürün alırken çok dikkat etmelidir"

Market işletmecisi Mustafa Karaman tüketicilerin ürün alınırken çok dikkat etmesi gerektiğini ve sunulan ürünün özelliklerinin hileli olmaması konusunda hassas davranmaları gerektiğini şöyle ifade etti:

"Bilinçli bir tüketici ürün alırken çok dikkat etmelidir. İnternet üzerinden yapılan alışverişleri doğru bulmuyorum. İnternet üzerinden aldığı ürünün istenilen ürün olarak gelmiyor. Marketlerde 1 kilogram olarak satılan nohutlar aslında 800 gramdır. 5 litre denilen yağ 4,5 litre çıkıyor. Tüketicinin bunu bilmesi ve çok dikkat etmesi lazımdır. Her yerden ürün alınmaması gerekiyor. Alındığı zaman garantisinin olması gerekir. Merdiven altı ürünler denilen hileli olan ürünler var bundan dolayı çok dikkat etmek gerekiyor. Ürün alırken ihtiyaca göre almalıdır. Bizden ürün aldıkları zaman ürünün sıkıntısı çıkarsa geri alırız.  Halkımız Tüketici olarak haklarını bilmiyor. Onun için gerekli mercilere gidip başvurmazlar."

"İade hakkımın olduğunu biliyorum"

Aldığı üründe bazı özelliklerin olmasına dikkat ettiğini söyleyen Yasin Demirelli isimli vatandaş, "Bir ürün alırken kaliteli olup olmadığına dikkat ederim. Ürüne ihtiyacın varsa alırım yoksa almam. 7 gün içinde iade hakkımın olduğunu biliyorum. Aldığım üründe gizli bir özür varsa iade hakkımın 2 yıla kadar çıktığını biliyorum. Tüketici Hakem Heyeti var gerektiğinde oraya başvurabilirim." diye konuştu.

Celal Kaya isimli vatandaş ise bir ürün alırken servis garantisinin olup olmadığını garanti kapsamında olup olmadığını kontrol ettikten sonra aldığını söyledi. (Cemil Özdaş - İLKHA)

















tüketici, hakları