Şanlı zaferin 104. yıldönümü kutlandı


18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferinin 104. Yıldönümü etkinliklerinde konuşan Adıyaman valisi Aykut Pekmez Çanakkale, dönemin en güçlü orduları ve donanmalarına karşı kazanılan zaferin adı olduğunu belirtti.

post

 Adıyaman    19.03.2019 13:52:10    Bu İçerik 610 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Burada düzenlenen programa Adıyaman Valisi Aykut Pekmez ve Garnizon Komutanı Albay Hüseyin Gürfidan, Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, İl Emniyet Müdürü Metin Alper, ilçe kaymakamları, hayatını kaybeden asker yakınları, Kıbrıs Gazileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.  

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 104. Yıldönümü anma programında, Adıyaman Merkez Altınşehir Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Çanakkale ruhunu yansıtan şarkılar ve ağıtlar ile sahnelenen drama sahnelendi.

Törende konuşan Adıyaman Valisi Aykut Pekmez ise, konuşmasında, Türk milletinin gurur kaynağı, muzaffer tarihinin mümtaz sayfalarından biri olan ve 104. yıl dönümünü kutladığımız 18 Mart Çanakkale Zaferi, milletimizin birlik ve beraberlik uğruna tüm varlığını ortaya koyduğu unutulmaz bir destandır.” ifadelerini kullandı.

Vali Pekmez, konuşmasının devamında “Hepimizin bildiği gibi tarihin her sayfası altın harflerle yazılmış, büyük zaferler ve büyük destanlarla doludur. Ancak, bu zafer ve destanların içinde Çanakkale Zaferinin ayrı bir önemi ve ayrı bir değeri vardır.  Dönemin en güçlü orduları ve donanmalarına karşı kazanılan zaferin adıdır Çanakkale. Batırılmaz denilen zırhlıların bir bir Çanakkale’nin soğuk sularına gömüldüğü destanın adıdır Çanakkale. Yağmur gibi yağan mermi ve bombalara karşı iman dolu göğüslerini siper ederek Çanakkale’yi geçilmez yapan o daracık Gelibolu Yarımadasında koyun koyuna yatan 250 bin şehidimizin destanıdır Çanakkale. Çanakkale’yi anlatmaya kelimeler yetmez. Çanakkale’yi en iyi anlatanlardan biri oranın büyük komutanı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk Çanakkale’yi şöyle anlatmıştır. “Karşılıklı siperler arasında mesafe 8-10 metre.. Yani ölüm muhakkak… Birinci siperdekiler, kurtulamamacasına kâmilen düşüyor, ikincidekiler onların yerine gidiyor. Fakat ne kadar şayan-ı gıpta bir itidal ve tevekkülle biliyormusunuz? Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor. Hiç ufak bir fütur bile göstermiyor. Sarsılmak yok. Okuma bilenler, ellerinde Kur’an-ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler Kelime-i Şehadet çekerek yürüyorlar." dedi.

Programın açılış konuşmasını Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği (TÜMŞAD) Adıyaman Şube Başkanı Hacı Erdengi yaptı. Başkan Erdengi “Bugün Çanakkale destanının 104. Yıldönümü aynı zamanda Niğbolu’da, Galiçya’da Kafkasya, Sarıkamış, Çanakkale, Kocatepe, Kore, Kıbrıs, Irak ve 15 Temmuz’da şehir merkezinde ve dağ başında bir köyde kendini medeni sanan yerlerde şehit olanların günüdür.” dedi.  (Adıyaman Basın)

çanakkale, adıyaman,