"Ezanımıza yapılan saygısızlığa seyirci kalmayacağız"


​8 Mart Dünya Kadınlar gününde Taksim'de yürüyüş yapan göstericilerin ezan sesini alkış ve ıslık sesiyle bastırmaya çalışmasına tüm kesimlerden tepki geliyor.

post

 Adıyaman    12.03.2019 01:32:44    Bu İçerik 621 kez görüntülendi.

07.10.22

 


8 Mart'ta Taksim'de yürüyüş yapan göstericilerin Ezan sesini alkış ve ıslık sesiyle bastırmaya çalışmalarına, Diyanet-Sen Adıyaman Şubesi tarafından şehir merkezinde düzenlenen basın açıklamasıyla tepki gösterildi. Açıklamada, ezana tahammülsüzlüğün bin yıldan uzun süredir İslam'ın bayraktarlığını yapan bir ülkede ezan sesini protesto etme cüretini göstermek ülke insanına ve tüm dünya Müslümanlarına yapılmış bir saygısızlık olduğu vurgulandı.

Basın açıklamasını Diyanet-Sen Adıyaman Şube Başkanı Emin Çil okudu. Açıklama öncesinde Ulu Cami Müezzini Hüseyin Kandemir Ezan okudu.

"Ezan sesi üzerinden yapılan bu tahammülsüzlük kesinlikle kabul edilemez"

Müslümanların şiarlarının hiçe sayıldığı gösteride, Ezan'a karşı yapılan saygısızlığın Müslümanların tüm değerlerine saygısızlık olarak vurgulandı.

Çil, "Bin yıldan uzun süredir İslam'ın bayraktarlığını yapan bir ülkede ezan sesini protesto etme cüretini göstermek ülke insanımıza ve tüm dünya Müslümanlarına yapılmış bir saygısızlıktır. Ezan sesi üzerinden yapılan bu tahammülsüzlük kesinlikle kabul edilemez. Halkı provoke etme amaçlı bu protestoyu gerçekleştirenler derhal büyük çoğunluğu Müslüman olan Türkiye halkından ve tüm dünya Müslümanlarından özür dilemeli haklarında halkı kin ve düşmanlığa sevk etmekten gerekli yasal işlemler başlatılmalıdır." dedi.

"Türkiye, her dinden, inançtan insanların yaşadığı geniş bir mozaiktir"

Ezana yapılan saldırının düşmanlığı tahrik ettiğini belirtilen açıklamada Türkiye halklarının kardeşliğinin bu şekilde bozulmak istenildiğine değinildikten sonra, "Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yüzyıllar boyunca birçok inanç ve kültüre sahip insanlarla birlikte kardeşçe yaşamayı başarmış, diğer inanç sahiplerine saygıda kusur etmemiş bir halkın bugün kendi ülkesinde ezanına tahammül edilememesi, bu tahammülsüzlüğün protesto ile gösterilebilmesi bizlerin de tahammül sınırlarını zorlamaktadır. Ezanımıza yapılan saygısızlığa seyirci kalmayacağız. İslami değerlerimize saldırı halinde olan, insanlar arasında kin ve düşmanlığı alenen tahrik etme ve kamu barışını bozma amacıyla yapılan bu protestoyu inanç özgürlüğü çerçevesinde değerlendirmemiz mümkün değildir. Türkiye, her dinden, inançtan insanların yaşadığı geniş bir mozaiktir. Saygı ve kardeşlik düsturuyla hareket ederken, toplumu kutuplaşmaya götüren bu tür girişimler özellikle son zamanlarda İslam ve Müslümanlar üzerine oynanan oyunları da göz önünde bulundurduğumuzda, maalesef bu olayın tamamen bilinçli ve kurgulanmış bir durum olduğunu müşahede ediyor ve kesinlikle olayı sonuna kadar takip edeceğimizin bilinmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ezan: Müslümanları namaza çağıran evrensel mesajdır"

Oynanan bu tür oyunlara kimsenin bu prim vermemesi ve sağduyuyla hareket edilesi gerektiğini vurgulayan Çil "Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde Müslümanları namaza çağıran evrensel mesaj ezan sesini protesto etmek toplumumuzdaki kardeşlik duygularını yıkmaya yönelik birlik ve beraberliğimizin çimentosu dinimiz ve ezanımız üzerinden ayrılık tohumları ekmeye çalışmaktır. Aziz milletimiz bu tür oyunları gayet iyi bilmektedir. Kimse bu oyunlara prim vermemeli sağduyu ile hareket etmeye devam etmelidir. Kimi zaman tahrik, kimi zaman siyasi dengeler nedeniyle gerçekleştirilen bu tür provokatif girişimler karşısında Müslümanları sağduyulu davranmaya, tepkilerini hukuk ve İslam geleneğinin bizlere öğrettiği naiflik ölçülerinde göstermeye davet ediyorum. Diyanet-Sen olarak hukuk çerçevesinde 85 bin üyemizle bu olayın takipçisi olacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın." (Cemil Özdaş –İLKHA)



Kaynak: https://ilkha.com/haber/93010/ezanimiza-yapilan-saygisizliga-seyirci-kalmayacagiz