Vatandaşın en büyük sorunlarından biri işsizlik


En büyük sorunlarının işsizlik olduğunu belirten Siirtli vatandaşlar, işe alımlarda hakkaniyete uyulmasını ve gençlere istihdam sağlanarak iş imkânlarının oluşturulmasını istediler.

post

 Ekonomi    09.03.2019 16:35:55    Bu İçerik 14788 kez görüntülendi.

07.10.22

 


31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri öncesi kentte bulunan sorunları ve beklentilerini dile getiren Siirtli vatandaşlar, işe alımlarda hakkaniyete uyulmamasından ve gençlere iş imkânlarının sağlanmamasından yakınıyor.

Kentteki gençlerin birçoğu işsizlik nedeniyle büyük sıkıntılar yaşarken, vatandaşlar, her gelen belediyenin kendi yandaşını işe aldığını ve bu yüzden birçok insanın işsiz kaldığını belirtiyorlar.

İş alımlarında yaşanan torpilin kaldırılmasını ve gençlere istihdam sağlayacak fabrikaların kurulmasını istediklerini söyleyen vatandaşlar, kentteki sorun ve sıkıntılarla beraber, beklentilerini İLKHA'ya anlattılar.

Ailelerin rahatça dolaşabilecekleri sosyal alanların da kente kazandırılması gerektiğini dile getiren vatandaşlar, kentin sorunlarından çok kentte yaşanan işsizliğe dikkat çekiyor.

"Belediye seçimlerini kazanan genelde kendi taraftarlarına yardım ediyor"

31 Mart belediye seçimlerinden sonra tek beklentilerinin kentteki işsizlik sorununun ortadan kalkması olduğunu ifade eden Necmettin Kayran, "Başka isteğimiz yok. İşsiziz ve evimize ekmek götüremiyoruz. Çalışmak için Batı illerine gitmek istemiyoruz. Kendi memleketimizde çalışmak istiyoruz. Bizlere iş olanakları sağlansın. İnsanların hali ortada, içler acısı bir durumdayız. Kimse kimsenin halini sormuyor. Belediye seçimlerini kazanan genelde kendi taraftarlarına yardım ediyor ama bunun artık değişmesi lazım. Belediye, her yıl çiçek dikimine vereceği paralar yerine istihdam oluşturacak ve insanlara iş imkânı sağlayacak bir fabrika kursa bence daha makuldür. Benim kendi kanaatim, eğer bir insan evine ekmek götüremiyorsa bu durumdan daha kötü bir şey olamaz. Bizim beklentimiz Siirt’e bir el atılması, çünkü her şey yol çalışması, yeşillik değildir. Eğer bir insan hanımının ve çocuklarının ihtiyacını karşılayamadığı için boynu bükük kalıyorsa bundan daha kötü bir şey olamaz." dedi.

"Ailemizle beraber oturabileceğimiz yerlerin yapılmasına ihtiyacımız var"

"Kentte sosyal bir yaşantı istiyoruz" diyen Hediye Kılıçer, "Güzel bir şekilde ailemizle beraber oturabileceğimiz yerlerin yapılmasına ihtiyacımız var. Kalabalık güzel yerler var ama oturamıyoruz. Daha güzel bir Siirt istiyoruz. Bizim de sosyal bir yaşamımız olsun ve başka yerlere gitmeye ihtiyaç duymayalım, çünkü burada da yaşayan insanlar var. Güzel, yeşil ve geniş alanlar istiyoruz. Ailemizle beraber oturacağımız, çocuklarımızı gezdireceğimiz parklar istiyoruz. Siirt çok güzel ama biz daha güzel olmasını istiyoruz. Güzel hizmetler yapılması gerekiyor ki vatandaşlar da sevinsin." ifadelerini kullandı.

"Gençler işsizlikten yanlış yollara kayabilir"

İşsizlikten dolayı gençlerin yanlış yollara kayabileceğine dikkat çeken Rıza Pesen, şu anki sistemin menfaat üzerine kurulu olduğunu söyledi.

Pesen, "Tamam, Allah razı olsun parklar ve bahçeler güzel yapıldı. Temizlik işleri gayet iyi ama birde bu işsizlik sorunu çözülseydi çok güzel olurdu. Mesela ben iki aydır boştayım ve iş bulamıyorum. Belediyeye birkaç kez gidip iş başvurusunda bulundum ama bana seçimden sonra deniliyor. Her şey menfaat üzerine olmuş. Neden seçimden sonra? Seçimden önce bana iyilikleri dokunmuş olsaydı ben her türlü desteği sunardım. Bir bakar mısınız gençlerimizin neredeyse yarısı işsiz. Bazı gençler bu nedenle hırsızlığa başvurabilir. Dağa da çıkabilirler. Biliyorsunuz Güneydoğu bölgesinde 'PKK' diye bir sıkıntı var. İşsizlik ile en ufak ailevi bir meselede kötü yollara yönelebilirler. Öncelikle bu sorunlara bir çözüm bulsunlar." şeklinde konuştu.

"İŞKUR dahi alımlarını torpil ile gerçekleştiriyor"

"Mümkünse artık torpil kalksın ve güzel şeyler yapılsın ki bu memleket yok olup gitmesin." diyen Tahsin Kaya, şöyle konuştu:

"Belediye seçimleri sonrası beklentilerimiz yıkılması gereken harabe binaların yıkılması ama maalesef bir türlü bu binalar yıkılmıyor. Bazı yerlerde binalar yıkılıyor fakat bizim dediğimiz yerlerdeki binalar bir türkü yıkılmıyor. İşsizlik oranları Siirt'te çok yüksek ve herkesi artık torpille alıyorlar. Siirt'te her şey torpil olmuş. İŞKUR dahi alımlarını torpil ile gerçekleştiriyor. Ben bu ülkenin bir vatandaşı olarak her kesin hak ettiği işe girmesi gerektiğine inanıyorum. İlk önce bu torpilin Türkiye'den kalması gerekiyor. Gençlerimiz çalışmak için Batı illerine gidiyor. Burada kalıp çalışamayan birçok insan var. Buranın halkına çok haksızlık ve zulüm yapıldığına inanıyorum. Ben buradan bütün yetkililere sesleniyorum; Siirt'te haksızlık ve işsizlik oranı çok yüksek, bir an önce buna bir çözüm getirilmesi gerekiyor."

"Belediye sosyal yardımlarını arttırmalı"

Belediyenin vatandaşlara sosyal yardım yaptığını fakat bunun yetersiz olduğunu dile getiren Hamza Kaya, elektrik faturalarında 2 milyon 500 bin haneye 40 ile 80 TL arasında yapılan uygulamanın bir benzerinin su faturalarında da yapılması gerektiğini söyledi.

Kaya, "En büyük sorunlardan bir tanesi işsizlik. Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğu için herhangi bir fabrika kurulmadı. Son zamanlarda ekonomik olarak büyük bir sıkıntı yaşanmakta ve insanların maddi durumu iyi olmadığından meyve-sebze dahi alabilecek gücü kalmadı. Eğer fabrikalar kurulur ve iş imkânları sağlanırsa insanların maddi refahı da yükselir. Bir vatandaş olarak benim talebim; belediyeye rahat bir şekilde girip çıkabilmek, çünkü şu anda belediyeye güvenlik önlemleri nedeni ile kendimizden şüphe edecek hale geldik. Sıkı bir aramadan geçiriliyoruz, buda beni rahatsız ediyor. Belediyenin halka açık olması ve vatandaşlar oraya rahat bir şekilde girebilmeli. 31 Mart'ta hangi parti gelirse gelsin, elektrikte 2 milyon 500 bin haneye 40 ile 80 TL arasında bir indirim yapıldığı gibi belediyenin de su faturalarında vatandaşlara indirim yapmasını istiyorum. Şu anda kayyum belediyesinin yapmış olduğu sosyal yardımlar var ama 1 yıllık ihtiyacı için sadece 100 TL yardım kartı veriliyor. Hâlbuki bu yardımların daha fazla artması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

"Rahat bir şekilde gezip dolaşacağımız yeşil alanlar yok"

Kentteki önemli sorunlara dikkat çeken Orhan Çiftçi ise şunları kaydetti:

"Bazı mahallelerde parklar halen yok ve oralara da park yapılmasını istiyoruz. Siirt'te yapılan asfalt çalışmaları düzgün yapılmadığına inanıyoruz. Çünkü senesi dolmadan yola yapılan asfalt kalkıyor ve yollar tekrar bozuluyor. Şehrimizde alt yapı yetersizliği de bulunuyor. Yağmur yağdığında kanalizasyonlar taşıyor ve borular patlıyor. Rahat bir şekilde gezip dolaşacağımız yeşil alanlar yok. Tillo'nun kale bölgesinde güzel tesisler yapıldı, şehir merkezine de böyle tesisler yapılmasını istiyoruz." (Murat Orhan-İLKHA)

işsizlik,siirt,adıyaman,vatandaş