Adıyaman İl Müftüsü Haliloğlu: Biz, Peygamberleri insanlığa getirdiği mesajı anarak hatırlarız


Müslümanların yılbaşı kutlamalarından uzak durması gerektiğini dile getiren Adıyaman il Müftüsü Dr. Mevlit Haliloğlu, yılbaşının Müslümanlar için takvimden bir gün olmaktan öte bir şey olmaması gerektiğini kaydetti.

post

 Adıyaman    29.12.2023 16:10:52    Bu İçerik 2368 kez görüntülendi.

07.10.22

 


Haliloğlu, bir Peygamberin doğumunun içkiyle kumarla kutlanmasının kabul edilebilecek bir şey olmadığını ifade etti.

"Noel eski pagan inancıdır"

Yunan ve Roma kültürüne ait olan Noel'in sonradan Hristiyan kültürüne girdiğin dikkat çeken Haliloğlu, "Her sene 1 Ocak itibariyle yılbaşı, Noel kutlamasından bahsedilir. Esas itibariyle Noel eski pagan inancının Hristiyanlar tarafından benimsenip günümüzde de Hazreti İsa'nın doğumu gibi algılanıp bir kutlama yapılmaktadır. Öncelikle şunu ifade etmek isteriz ki Hazreti İsa milattan dört yıl önce dünyaya gelmiştir. Hazreti İsa'nın doğum tarihi ihtilaflıdır. Doğu kiliseleri Hazreti İsa'nın doğumunu 6 Ocak olarak kabul ederken, batı kiliseleri de 15 Aralık olarak değerlendirir. Dolayısıyla bu ikisinin ortası olan tarih Hazreti İsa'nın doğumu olarak algılanmıştır.  Esas itibariyle bir Peygamberin doğumunun günümüzde olduğu gibi ile çamlarla süslenmesiyle kutlanması kabul edilebilecek bir şey değildir, doğru değildir. Aslında bu Hristiyan kültüründe olmayan Roma ve Yunan kültüründeki pagan kültürünün zamanla devşirilmesi şeklinde olduğu anlaşılmaktadır." dedi.


"Biz Müslümanlar için 1 Ocak bir takvim yılı başlangıcıdır"

Yılbaşı kutlamalarındaki içkinin, kumarın ve benzeri gayri meşru işlerin Müslüman inancında olmadığına dikkat çeken Haliloğlu, "Dolaysıyla biz Müslümanların yapması gereken geçtiğimiz bir yıl içerisinde neler yaptık, hayatımızın muhasebesini yapmamız gerekir. Neyi doğru yaptık neyi yanlış yaptık bunun muhasebesini yapmamız lazımdır. Çünkü Kur'an-ı Kerim'de asra yemin ederek zamanın önemine işaret eder. Zamanın Cenab-ı Allah'ın insana verdiği önemli bir nimet olduğundan bahseder. Biz Peygamberleri onların insanlığa getirdiği mesajı anarak hatırlarız. Hazreti İsa'da Allah'ın insanlara gönderdiği Peygamberlerden biri olup insanlara sevgiyi, inşaların kendisiyle, yaratanıyla, çevresiyle barışık bir hayat yaşamasıyla gönderilmiş bir Peygamberdir. Dolayısıyla yılbaşı kutlamalarındaki içkinin, kumarın benzeri gayri meşru hadiselerin biz Müslümanlar için dikkate alınmaması için bir husus olduğunu bir yılın değerlendirmesini yapıp önümüzdeki yıl da neler yapacağız bunun planlamasını yapacağı bir gün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)


YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.

ADIYAMAN İÇKİ KUMAR NOEL